WEBSHOP TERMÉKKATEGÓRIÁK:

Budapest, Kiskút utca 46, 1172
17. kerület, XVII. kerület, Dunakesz,
Veresegyháza
 


A termék neve:
[aru_megnevezes]
Ár: [brutto_ara] Forint / [egyseg]
Akciós ár: [akcios_ara] Forint / [egyseg]
Rövid leírás: [rovidleiras]
Bővebben

 Automata öntözésről általában

( Bizonyára sokunknak okozott gondott, ha egy hosszabb nyaralás után visszatérve, vagy csak időhiányunkból adódóan, az addig élénken zöldellő kertünk hervasztó látványa fogad. Sajnos éghajlatunk egyre aszályosabb, egyre hosszabbak  a teljesen csapadékhiányos időszakok. Ha a növényeink vízigényét optimális szinten szeretnénk kielégíteni, gyakran évi 4-500 mm pótlólagos csapadék kijuttatása válna szükségessé. Ekkora vízmennyiség kijuttatása hagyományos módszerekkel szinte lehetetlen. Nem csak az ehhez szükséges idő hiánya , hanem az öntözés egyenletessége is problémát jelentene. Az öntözőrenszerekben alkalmazott szórófejekkel, a csapadék egyenletességét és intenzitását tökéletesen a növények és talaj igényéhez tudjuk hangolni

 Mit is jelent a pop up öntözés?

 

A pop-up szórófejek lényege, hogy a működő szórófejek kiemelkednek a talajból, de egyébként teljesen rejtve vannak a talaj szintjében. Nem rontják a kert képét, valamint a kerti munkákban, például a fűnyírásban sem akadályoznak minket.

 

    

 

Hogyan lehet automatizálni kertünk öntözését?

 

Az automatizálás lényegét az öntözőrendszer teljes rendszerét figyelve érthetjük meg. Az szórófejek vízigényét kell összehangolnunk a rendelkezésünkre álló víz mennyíségével. Egy-egy szórófej a víz nyomásától függően 5-40 mm csapadékot juttat ki óránként, amelyhez óránként bizonyos vízmennyiség szükséges. Mivel egyszerre ritkán áll rendelkezésünkre akkora vízmennyiség, hogy a teljes területet egyszerre öntözzük, zónákra bontjuk azt meg. Tesszük ezt azért is mert kertünk különbözö területein különböző csapadékigény jelentkezik, így területenként túlöntözés , illetve csapadékhiány állna elő.

A különbözö zónák működését mágnesszelepeken keresztül, az automata szabályozza. Az automata 24V- os feszültséggel, nyitja illetve zárja a mágnesszelepeket. Az automatán mi magunk állíthatjuk be a zónák öntözési idejét, igy a növények igényéhez, illetve az évszakhoz igazíthatjuk a kijuttatott vízmennyiséget.

 

 Miből tevődik össze egy öntözőrendszer?

-         szivattyú, kút

Szerencsénk, ha van egy olyan kutunk amelyből az öntözést meg tudjuk oldani hisz a vízhálózatról történő öntözés plussz költségeket jelent. A kutas öntözés az elején ugyan drágább, de pár év alatt ez megtérülhet. Sok helyütt sajnos technikailag  nem megoldható a kútfúrás, és kis kertek öntözésénél ne is gazdaságos.

 

 

 

Az álltalunk alkalmazott Hunter vezérlőautomaták igazán nagy előnye a könnyű kezelhetőségében rejlik. Az egyszerűbb kiviteleknél 2 önálló szektortól, akár 48  szektor öntözését is meg tudjuk oldani. Három- négy önálló program, napi 12-24 automatikus indítási lehetőség bármilyen feladat megoldására lehetőséget ad.

Mit is jelent ez?

Például egy tavaszi fűtelepítésnél kis adagú csapadékokkal akár félóránként öntözhetünk. Ha már túlvagyunk  pár kisebb sikerű gyepesítésen, tudjuk ennek értékét igazán. Ugyancsak az automatán keresztül tudjuk az egyes zónák mágnesszelepeinek nyitását , valamint a szivattyúnk  indítási idejét összehangolni. A rendszerünk külső érzékelői (eső-, szél-, fagyérzékelő) is ide futnak be.
 

 

 

-         mágnesszelepek
 

A mágnesszelepek feladata mint már említettük az egyes zónák nyitása- zárása. Általános a 24 V-os solenoiddal működő mágnesszelep. Itt hálózatról letraszformált áramról működnek a szelepeink.  Ha nem áll rendelkezésünkre hálózati áram  akár 9V-os elemről is működtethetjük szelepeinket. 1" és 2"-os csatlakozó mérettel általános a használatuk. Nagy áteresztőképesség, kimagasló megbízhatóság jellemzi a Hunter mágnesszelepeket.
 

 

 

-         szórófejek

 

Az kerti öntözésben használatos szórófejekkel körcikkeket, félkör illetve kör alakú területeket  tudunk egyenletesen öntözni. Ezért a kertünket olyan szabályos háromszög, illetve négyzet alakú területekre kell bontanunk, ahol a szórófejeket szabályos bontásban el tudjuk helyezni. Természetesen minél tagoltabb a kertünk , annál kisebb területeket kell kialakítanunk az egyenletesebb öntözés érdekében.

A cseppképzés szerint két fő csoportja van a szórófejeknek. Lehetnek spray típusú (álladó területet öntöző) szórófejek, illetve rotoros (forgó) szórófejek. Alkalmazásukat a rendelkezésre álló vízmennyiség, illetve a terület nagysága dönti el.

A PS Spray illetve Pro-Spray típusú szórófejeket a kisebb szórási sugár, illetve a relatíve nagyobb vízfelhasználás jellemzi. Szórási sugaruk 0,6 m -tól 5,2m -ig terjed vízfelsználásuk 21 l/perc -ig elmehetnek. Állítható és fix szórásképű fúvókákkal is forgalomban kapnak. Mivel forgó, mozgó alkatrészt nem tartalmaznak , szívesen alkalmazzák kutas rendszereknél, mivel az ezekből feljövő esetleg homokos víz kárt tehet az érzékenyebb rotoros fejekben.

 

Rotoros fejeket álltalában 4,5m-nél nagyobb szórási sugarnál alkalmazzuk. Kisebb vízfelhasználás jellemzi őket. Például egy PGM -szórófejet  4,9 m szórási sugárnál 2 l/perc vízfelhasználás jellemez.

 

Nagyobb területeknél, gyepfelületeknél szinte kizárólagosan alkalmazható szórófejek.

 

 

 

-         érzékelők

 

Több olyan eleme van az öntözőrendszerünknek, melyekkel sokkal kényelmesebbé és gazdaságosaddá tehetjük azt. Ilyen , szinte kihagyhatatlan elem az esőérzékelő. Futó záporoknál, illetve tartós esőknél is letiltja az öntözést, így nem lesz túlöntözés , illetve vízpazarlás.

Szélérzékelőket általában akkor alkalmazzuk, ha nagyobb üvegfelületek mellett öntözünk. Erősebb szélnél szintén letilt, igy nem kell tartanunk az elsodródó vízcseppektől.

Kosár tartalma:
darab termék
Forint értékben